top of page
  • Yazarın fotoğrafıOTOMDER

Elektrikli Araç Bakım Simülatörü Projesi Açılış Lansmanı

Otomotiv Mühendisliği Derneği (OTOMDER) bünyesinde, OSTİM Teknik Üniversitesi paydaşlığında Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Elektrikli Araç Bakım Simülatörü Projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında OSTİM Teknik Üniversitesinde Elektrikli Araç Bakım Simülatörü Laboratuvarı Açılış Töreni gerçekleştirildi.




Açılış Konuşmasını gerçekleştiren OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, yenilikçi, girişimci bir üniversite modeli çatısı altında ülkemize ve geleceğimize değer katan işler üretmekten gururlu olduklarını ifade etti. Elektrikli araçların teknoloji alanında dünyada en çok konuşulan konulardan biri olduğunu vurgulayan Yülek, Elektrikli Araç Bakım Simülatörü Projesi kapsamında 500 kişiye verilecek simülasyon tabanlı elektrikli araç bakım eğitimleriyle nitelikli insan kaynağının yetişeceğini belirtti. Geleneksel eğitim metotları yerine yeni nesil eğitim teknolojilerinim mesleki eğitimin kalitesini artırmasını beklediklerini ifade eden Yülek, verilen eğitimlerde hedef grubun bir kısmının yeni bir meslek edinmiş olacağını, bir kısmının ise hâlihazırda yapmakta olduğu mesleğini farklı bir yetkinlikle sürdüreceğini dile getirdi.



OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı, OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise sektörün ve teknolojinin çok hızlı değiştiğini, elektrikli araçlarla beraber bu sektörde çalışanların bilgilerini güncellemediği sürece yetkinliklerinin teknolojiye yenik düşeceğini ifade etti. Aydın, elektrikli araçlarla birlikte gelen bu yeni teknolojinin eğitiminin verilmesinin de sanayi bölgesinde kurulan OSTİM Teknik Üniversitesine yakıştığını vurguladı.


Elektrikli Araç Teknolojisi Dünyanın Gündeminde



Yönetim Kurulu Başkanımız Fatih Doğan, 2022 yılınsa 8210 adet olan elektrikli araç satışının 2023 yılı ocak ve haziran ayı arasında 10.028 adede ulaştığını, yıl sonunda bu rakamın 20 binleri göreceğini ifade etti. Ülkemizin çok yakın zamanda dünyadaki sayılı elektrikli araç üretim merkezlerinden birine dönüşeceğini belirten Doğan, elektrikli araç sayısının artmasıyla bakım ve onarım servislerinin de bu dönüşüme hazır olması gerektiğini vurguladı. Başkanımız, bu hazır olmanın da ancak eğitimle olabileceğini ifade etti.


İçten yanmalı motor teknolojisinin icadından bu yana yaşanan en büyük devrimin ortasındayız. İşte O Devrim Elektrikli Olacak.

Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanlığı Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programından Dr. Öğr. Üyesi Nida Birgül koordinatörlüğünde yürütülen Elektrikli Araç Bakım Simülatörü Projesinde Birgül, üniversite sanayi iş birliğinde yenilikçi eğitim modelleri arasında yer alan simülasyon teknolojisinden yararlanarak, Türkiye’de elektrikli araçların bakımı konusunda yaşanacak nitelikli eleman eksikliğinin bugünden önüne geçmek, otomotiv sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilecek eğitim altyapısı geliştirilerek nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve bölgede bireylerin mesleki teknik bilgi ve becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliğini kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirtti.



Ankara Kalkınma Ajansı Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Odağında Sosyal Ekonomi Mali Destek Programı tarafından desteklenen projede Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök ise şunları ifade etti: Ajans olarak odağımızda yenilik ve sürdürülebilirlik var. Var olan problemlerimizi yeniliklerle çözebiliriz. Ekonomik Büyümü eşittir kalkınma değil, çevresel kalkınma da çok önemlidir. Günümüzde yeniliğe adapte olan kurum ve uygulamalar hayatta kalabiliyor. Bizim ajans olarak görevimiz de bu ekosistemi desteklemek. Bu projenin en kıymetli yanı ise üniversite ve sivil toplum kuruluşunun bir araya gelmesidir.


Projenin Önemi
Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Doğan kurdele kesim töreninde projenin anlam ve önemini vurguladı.
Elektrikli araç sayısının artmasıyla bakım ve onarım servislerinin de bu dönüşüme hazır olması gerekmektedir. Elektrikli araçlar dünyada yayıldıkça içten yanmalı araçlara bağlı sektörlerde çalışan firmalarda ciddi küçülme yaşanacağını ve çok yüksek sayıda insanın işini kaybedeceğini tahmin ediyoruz. Elektrikli otomobillere servis, bakım ve teknik destek sağlayan firmalar sayıları yüz binleri bulan elektrikli araç ustasına, teknisyene ve teknikere ihtiyaç duyacaktır. Bu durumda fosil yakıtlı motor ustalarının, teknisyenlerinin ve teknikerlerinin elektrikli araç bakım uzmanına dönüştürülmesi gerekecektir. Böyle bir durumda ihtiyaç duyulan işgücü kısa sürede sağlanmalıdır.

Derneğimiz adına açılışımıza teşrif eden Pakistan Ankara Büyükelçilik Müsteşarı Sn. Abbas Sarwar Qureshi'ye teşekkür ederiz.


Başvurular Başladı


Başvurularınızı OTOMDER web sitesi üzerinden hızlıca tamamlayabilirsiniz. Eğitimler ücretsiz olup eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere sertifika verilecektir.

(#simülasyon #elektrikliaraç #eğitim)





Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page